De toekomst van elektrisch rijden

Elektrisch rijden

De wereld verandert, en de auto-industrie verandert mee. Een groeiend aantal consumenten is geïnteresseerd in elektrische voertuigen (EV), en fabrikanten beginnen dit op te merken. In de afgelopen jaren hebben we een explosieve groei van de EV-markt gezien, met meer en meer opties voor bestuurders. En dit is nog maar het begin. Hier is een blik op de toekomst van elektrisch rijden.

Meer keuzes voor consumenten

Naarmate de vraag naar EV’s toeneemt, groeit ook het aantal keuzemogelijkheden voor de consument. Tegenwoordig zijn er EV’s op de markt voor zowat elke behoefte en elk budget. In de komende jaren kunnen we verwachten dat er nog meer opties beschikbaar komen, waaronder auto’s van luxemerken die tot nu toe afwezig waren op de EV-markt.

Groter bereik en snellere oplaadtijden

Een van de grootste zorgen die mensen hebben over EV’s is de afstandsangst – de angst dat hun auto zonder stroom komt te zitten voordat ze hun bestemming bereiken. Deze bezorgdheid heeft veel potentiële kopers van EV’s tegengehouden. Naarmate de batterijtechnologie echter steeds beter wordt, kunnen we verwachten dat EV’s een groter bereik hebben en dat de oplaadtijd korter wordt. Dit betekent dat EV praktischer worden voor langeafstandsreizen en aan de behoeften van een groter aantal consumenten kunnen voldoen. Met grotere accu’s wordt de noodzaak om sneller te kunnen opladen ook groter. Niet alleen moeten laadstations hier op aangepast worden en een hoger vermogen aan kunnen kunnen. Het laadvermogen moet ook omhoog van de laadkabel. Elektrische auto’s zelf moeten daarnaast ook een hoger laadvermogen aan om sneller te kunnen opladen. Het concept van 3 fase opladen, wat 3x zo efficiënt is als 1 fase opladen, brengt ook dit in een sterke ontwikkeling.

Maar duidelijk is dat dit misschien nog wel de grootste bottleneck is.

Meer betaalbare EV’s

Zoals bij elke nieuwe technologie zijn EV momenteel aan de prijzige kant. Naarmate het productievolume toeneemt en de batterijtechnologie verbetert, kunnen we echter verwachten dat de prijzen zullen dalen, waardoor EV betaalbaarder worden voor de gemiddelde consument. Stimuleringsmaatregelen van de overheid kunnen ook een rol spelen bij het verlagen van de kosten van EV. In sommige landen genieten EV-eigenaars voordelen zoals gratis parkeren en toegang tot rijstroken met veel verkeer, zelfs als ze alleen reizen – voordelen die het bezit van een EV nog aantrekkelijker maken. Veel automerken zoals BMW, Renault en Kia investeren ook in de ontwikkeling van goedkopere EV’s.

Productie en energie

Een elektrische auto produceert van zichzelf dan wel vrijwel geen CO2. Echter de auto moet ook geproduceerd worden. Met name de productie van de huidige generatie accu’s zorgt nog voor een enorme CO2 voetafdruk. Waar de energie vandaan komt is echter ook nog een punt van aandacht. Veel energie die we opwekken komt nog van kolencentrales. Om een elektrische auto daadwerkelijk duurzaam te laten rijden is het zaak om zoveel mogelijk over te stappen op kern-, wind of zonne-energie.

Verder kijken met de elektrische auto

De ontwikkeling van EV’s ligt echter niet alleen in het van A naar B brengen van de auto. Zo is er met de Hyundai Ioniq 5 al een EV met geïntegreerde zonnepanelen. Ook zijn er sterke ontwikkelingen gaande in hybride waterstof technologie. Een nieuwe generatie accutechnologie op basis van koolstof of silicium gaat wellicht voor goedkopere en betere accu’s zorgen.

Conclusie

De toekomst van elektrisch rijden ziet er best goed uit. Naarmate de batterijtechnologie verbetert en autofabrikanten inspelen op de vraag van de consument, kunnen we verwachten dat er meer keuzemogelijkheden op de markt komen, een groter bereik, snellere oplaadtijden en meer betaalbare voertuigen. Elektrische auto’s zijn niet langer een utopie – ze worden werkelijkheid, en het is een spannende tijd om in de voorhoede van deze transportrevolutie te staan. Wel zijn er nog een aantal hordes te nemen zoals laadsnelheid, bereik en betaalbaarheid. Daarnaast is het ook zaak om uitstoot en duurzaamheid in acht te nemen bij het produceren en ontwikkelen van de auto’s als ook het opwekken van de elektriciteit.