Waarom voor XPS isolatie kiezen?

Waarom zou je het huis isoleren? Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste kun je besparen op je energierekening, omdat je met een goede isolatie van de woning minder hoeft te stoken. Het kan een voordeel van wel honderden euro’s per jaar opleveren. Ten tweede zorgt een goede isolatie voor een beter binnenklimaat, zowel in de zomer als in de winter. Warmte kan niet ontsnappen waardoor de temperatuur aangenaam blijft en in de zomer wordt de warme lucht van buitenaf geweerd. Een andere en niet geheel onbelangrijke reden is dat het huis ook meer waard wordt als het goed geïsoleerd is. Dus genoeg redenen om met isolatiemateriaal aan de slag te gaan, maar waarom zou je kiezen voor XPS isolatie? In onze blog vertellen we er meer over.

Wat is XPS?

XPS is een vochtbestendig en drukvast isolatiemateriaal dat in de vorm van isolatieplaten te koop is. XPS isolatie wordt gemaakt van geëxtraheerd polystyreen en er worden chemicaliën gebruikt om de platen te kunnen produceren. Het is dus geen milieuvriendelijk materiaal. Ondanks dat zijn de platen recyclebaar. Je kunt er wel verschillende isolatiewerkzaamheden mee uitvoeren, zoals dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en gevelisolatie.

Wat zijn de voordelen van XPS isolatie?

De grote vraag is waarom je voor XPS isolatie in plaats van andere isolatiematerialen zou moeten kiezen en wij hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.

Vochtbestendig en drukvast

XPS isolatie is vochtbestendig en drukvast. Met als voordeel dat vochtproblemen in huis verleden tijd zijn. Vocht is heel vervelend, want het zorgt voor een muffe lucht in huis en je loopt risico op schimmelvorming. Langdurige blootstelling aan de sporen van schimmels, en dan specifiek die van de zwarte schimmel, kan op termijn van lichte tot ernstige gezondheidsklachten zorgen. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Makkelijk materiaal om te zagen of te snijden

XPS isolatie komt in de vorm van platen en die zijn eenvoudig toe te passen. Het zijn niet alleen lichte platen, maar ze zijn ook makkelijk op maat te zagen en te snijden. Het uitvoeren van gevelisolatie, dakisolatie of vloerisolatie wordt daardoor een fluitje van een cent. XPS is ook geschikt voor het isoleren van een kelder en een omgekeerd dak.

XPS isolatie heeft een hoge isolatiewaarde

De isolatiewaarde van isolatiemateriaal wordt aangeduid met de Lambda waarde. Hoe hoger de waarde, des te beter het materiaal isoleert. XPS isolatie heeft een Lambda waarde van tussen de 0.032 en 0.035 W/mK. Hierdoor hoef je dus minder te stoken en kun je dus flink wat geld besparen op je energierekening.

Nadelen van XPS isolatie

XPS isolatie heeft ook nadelen die we graag benoemen. XPS is bijvoorbeeld niet vuurbestendig, terwijl het ook niet het goedkoopste isolatiemateriaal is. Terwijl de isolatieplaten ook niet op een ecologisch verantwoorde manier worden gemaakt. Desalniettemin wegen de nadelen niet op tegen de voordelen en het isolatiemateriaal is meer dan een geschikte keuze. Vooral te danken aan de hoge isolatiewaarde en het gebruiksgemak om ze te bewerken en toe te passen.

Advies op maat nodig? Vraag het aan de specialisten van Jan de Isolatieman.